Backend Development DevOps Frontend Development Novosti QA Testing
o nama

Novi slogan “Code clean! Sleep well.”

Predstavljamo vam novi slogan naše tvrtke, kojim točno opisujemo naš pristup prema poslu:

Code clean! Sleep well.

Svi se drže clean code pravila: developeri, devOps, testeri i konzultanti

Iza ovog slogana krije se jednostavna ideja: sve što radimo – produkcijski kod, JUnit ili integracijski testni kod, infrastrukturni (DevOps) kod ili dokumentaciju izvan Gita – radimo s vizijom da kod, kojeg pišemo, ima budućnost.

‘Clean code’ je disciplina odnosno način na koji se piše čitljiv i razumljiv kod, koji će ostati takav i u mjesecima i godinama koji dolaze. Time se sprječava da kod postane legacy kod već u trenutku njegovog pisanja.

Poruka ‘Code clean, sleep well’ jasno izražava našu želju da produciramo vrhunski kod koji će dugoročno koristiti ne samo našim klijentima, nego i samim programerima. Poštujući stav ‘Code clean, sleep well’, pisat ćemo kod koji je kvalitetno napisan i temeljito testiran. Na ovaj način će svaki naš zaposlenik postati profesionalniji i produktivniji, a na kraju radnog dana biti siguran da je dobro obavio svoj posao.

Još jedan, jednako važan razlog ovakvog pristupa je aktualni CI/CD (continuous integration and continuous delivery) pristup prilikom objavljivanja softvera. CI/CD podrazumijeva brzu integraciju i brz deployment, zbog čega kod mora biti uredan i bez bugova.

Code review je obvezan!

Developerski posao ponekad zna biti stresan. Ponekad su u pitanju kratki rokovi, ponekad se radi o teško ostvarivim zahtjevima klijenta, a ponekad jednostavno koncentracija nije na potrebnoj razini. U takvim slučajevima se često piše nekvalitetan kod, koji će biti potrebno značajno refaktorirati. Zato je dodatna, temeljita provjera koda (code review) koju radi drugi developer obavezna, kako bi se spriječilo da nekvalitetan kod završi u produkciji.

Da bi se izbjegle ovakve situacije i uvijek pisao kvalitetan i čist kod, potrebna je praksa. A to znači pisati kod i pisati ga često. Pritom treba razvijati vlastiti stil programiranja koji se neće oslanjati na gotova rješenja koja nude alati poput ChatGPT, nego na učenju i na savjetima iskusnijih kolega. Pritom se treba voditi principima KISS (‘Keep it simple stupid’) i DRY (‘Don’t repeat yourself’), koji trebaju biti smjernice u radu za svakog programera.

Nedavno sam developerima dao primjer lošeg koda, kojeg su trebali refaktorirati. I ja sam na početku svoje karijere (~2000 god.) pisao nekvalitetan kod, zbog čega iz vlastitog iskustva znam koje su prednosti čistog i urednog koda. U to vrijeme nisu se koristili unit testovi, IDE su bili ograničene funkcionalnosti, a alati za code coverage i syntax check jedva su postojali.

S tim na umu mogu otvoreno reći kako nikad nije bilo lakše programirati nego danas. Developeri, DevOps i QA inženjeri raspolažu naprednim alatima, kojima se i kompleksni taskovi mogu relativno brzo riješiti. Pritom smatram da AI programiranje može biti samo pomoćni alat u radu, na kojeg se ne treba oslanjati, da će riješiti probleme. AI supported programming ima svoje mjesto u developmentu, osobito kao pomoć početnicima, ali da bi se napisao ‘clean code’ developer se mora prije svega osloniti na samoga sebe i svoje kolege.

Autor

Miroslav Grgić

Software enthusiast

Ova stranica koristi kolačiće da bi poboljšalo korisničko iskustvo, više o tome možete saznajte na našoj stranici "politika privatnosti"

Politika privatnosti