DevOps Workshops
OG-CS_ansible_workshop

U OG-CS održan Ansible Workshop

Danas smo u prostorijama naše tvrtke imali priliku slušati izvrstan Ansible workshop. DevOps tim je podijelio svoje iskustvo i znanje o ovom alatu za konfiguraciju, upravljanje i automatizaciju. OG-CS radionica se usredotočila na ključne koncepte Ansiblea: Playbook, Inventory, Tower i Vault. Ujedno je sudionicima pružila priliku da nauče o automatizaciji procesa i sigurnom čuvanju osjetljivih podataka.

Ansible ključni koncepti

Tijekom radionice, obrađena su četiri ključna koncepta u Ansibleu:

  1. Ansible Playbook je alat za automatizaciju koji omogućava definiranje željenog stanja sustava u obliku deklarativnog teksta. Playbook se sastoji od skupa zadanih radnji koje se izvršavaju na određenim skupinama poslužitelja. Ovaj koncept omogućava automatizaciju procesa na jednostavan način.
  2. Ansible Inventory omogućava organiziranje i upravljanje serverima na kojima se izvršavaju Ansible Playbook radnje. Serveri se mogu organizirati u skupine, što uvelike olakšava upravljanje. Ovaj koncept omogućava jednostavno dodavanje novih ili uklanjanje postojećih servera, što pojednostavljuje konfiguraciju i upravljanje velikom infrastrukturom.
  3. Ansible Tower je alat za upravljanje koji pruža grafičko sučelje i mogućnost centraliziranog upravljanja.
  4. Ansible Vault je alat za sigurno čuvanje osjetljivih podataka poput lozinki, ključeva i certifikata. Vault omogućava sigurno čuvanje osjetljivih podataka putem enkripcije i dekripcije.

Imali smo priliku vidjeti kako se ovi alati mogu koristiti i vidjeti njihovu funkcionalnost u praksi. Sudionici su također imali priliku postavljati pitanja i razgovarati o svim nejasnoćama.

Više od OG-CS.hr: Što je JSON?

Naši su zaposlenici stekli vrijedna znanja o Ansibleu. Učenjem o ovim konceptima, moguće je postići učinkovitiju i sigurniju automatizaciju, što je važno za upravljanje kompleksnim IT sustavima.

Zahvaljujemo se svim našim kolegama na vrijednom doprinosu, jer smo imali priliku povećati svoje znanje o automatizaciji i sigurnosti podataka, što je ključno za uspješno poslovanje u današnjem digitalnom svijetu.

Autor

Marko Lubar

Ova stranica koristi kolačiće da bi poboljšalo korisničko iskustvo, više o tome možete saznajte na našoj stranici "politika privatnosti"

Politika privatnosti