Backend Development Tutorijali
arraylist tutorial java ogcs

Što su ArrayList u Javi?

U prethodnom tutorijalu upoznali smo se s Arrays odnosno nizovima. Arrays su praktični jer omogućavaju spremanje većeg broja elemenata u jednu varijablu. Svejedno imaju određenih nedostataka, poput fiksnog broja elemenata. Drugim riječima, kad jednom definiramo Array, ne možemo mijenjati broj njegovih elemenata. ArrayList s druge strane omogućava dodavanje i uklanjanje elemenata, što je jedna od najvećih prednosti u odnosu na obični Array.

ArrayList<String> equipment = new ArrayList<>();

ArrayList definiramo tako što pozovemo klasu ArrayList i zatim unutar lijeve i desne strelice unesemo tip podatka kojeg će ArrayList sadržavati. Pritom pripazite, jer treba unijeti Wrapper klasu podatka. S desne strane unosimo ‘new ArrayList<>()’, čime Javi dajemo do znanja kako želimo kreirati novu ArrayList. Sada u varijablu koju smo nazvali ‘equipment’ možemo dodati elemente, što činimo pomoću metode ‘add’.

equipment.add("laptop");
equipment.add("monitor");
equipment.add("headphones");
equipment.add("speakers");

Ako želimo u konzoli prikazati sve elemente ArrayListe ‘equipment’, koristit ćemo naredbu for loop.

for (String s : equipment) {
System.out.println(s);
}

ArrayList i korisne metode unutar nje

Prilikom rada s ArrayListama koristit ćete različite metode, a među najkorisnijima je set, kojom postavljamo novu vrijednost unutar ArrayListe.

equipment.set(3, "keyboard");

Kod ove metode prvo moramo definirati index odnosno poziciju u ArrayListi kojoj ćemo promijeniti vrijednost. Mi smo odabrali poziciju broj 3, na kojoj se trenutno nalazi element ‘speakers’. Poslije indexa potrebno je definirati novu vrijednost, a to je ‘keyboard’. Time smo zamijenili ‘speakers’ u našoj listi i na to mjesto stavili ‘keyboard’.

Ako želimo maknuti neki element iz ArrayListe, to činimo metodom ‘remove’.

Također postoji metoda ‘clear’, ali s njom brišemo sve elemente unutar niza, zato budite oprezni kako ne biste izgubili važne podatke. U slučaju da nam je potreban točno određeni element iz ArrayListe, pozvat ćemo ga ovako:

System.out.println(equipment.get(2));

Ova je metoda jednostavna baš kao i metoda za brisanje te zahtijeva samo index elementa kojeg želimo dohvatiti. ArrayList ima brojne ugrađene metode i zato ih proučite i vidite koje vam mogu biti korisne kod rada na projektima.

Autor

Marko Lubar

Ova stranica koristi kolačiće da bi poboljšalo korisničko iskustvo, više o tome možete saznajte na našoj stranici "politika privatnosti"

Politika privatnosti