Backend Development Tutorijali
array tutorial ogcs

Java Array tutorijal – nauči što je niz!

Array ili niz je način da više vrijednosti spremimo u jednu varijablu. Važno je znati da je broj članova arraya fiksan i može sadržavati isključivo isti tip podataka. Drugim riječima, jedan array može sadržavati samo brojeve (integer), samo decimalne brojeve (double), i tako dalje.

String car1 = "Mazda";
String car2 = "Opel";
String car3 = "Renault";

Gore navedeni stringovi su spremljeni svaki u svoju varijablu. Ako ih hoćemo spremiti u jednu jedinstvenu varijablu, to radimo pomoću arraya:

String[] cars = {"Mazda", "Opel", "Renault"};

Sve što je potrebno učiniti je uz tip podatka dodati uglatu zagradu, a vrijednosti s druge strane zagrade smjestiti u vitičastu zagradu. Na taj način smo Javi dali do znanja kako želimo stvoriti novi niz. Članovi arraya zovu se još elementi. U našem primjeru ‘Mazda’ bi bila prvi element, i tako dalje.

Ako želimo promijeniti neki element u arrayu, potrebno je pozvati ime arraya te u uglatoj zagradi unijeti poziciju elementa kojeg želimo promijeniti. Evo kako to učiniti:

Kao što vidite, pozvali smo ime arraya i u uglatoj zagradi dali do znanja koji element želimo, a zatim naveli novi element kojim ga mijenjamo. U ovom slučaju, Mazdu je zamijenila Toyota. Provjerit ćemo jesmo li zaista promijenili prvi element niza tako što ćemo ga prikazati u konzoli:

System.out.println(cars[0]);

Niz i ArrayIndexOutOfBoundsException

Naš array iz primjera ima tri elementa, dakle član 0, 1 i 2. Ako pokušamo pozvati nepostojeći element, dobit ćemo grešku ‘ArrayIndexOutOfBoundsException’. Pokušajte učiniti nešto slično ovome:

System.out.println(cars[7]);

Ako želimo u konzoli vidjeti sve elemente arraya ‘cars’, to ne možemo učiniti samo navođenjem imena varijable unutar naredbe za ispisivanje. Naredba ‘System.out.println(cars)’ rezultirat će, naime, nečitljivim prikazom niza. Umjesto toga, varijablu ‘cars’ je potrebno umetnuti u izraz kojim se array pretvara u String, evo ovako:

System.out.println(cars) // Netočno!
System.out.println(Arrays.toString(cars)); // Točno

Elemente niza možemo prikazati i pomoću naredbe for-each loop.

for (String car : cars) {
	System.out.println(car);
}

Alternativno prikazivanje niza

Postoji još jedan način kreiranja arraya i to tako da prvo odredimo koliko će članova imati, a njegove elemente dodamo naknadno.

String[] cars = new String[3];
cars[0] = "Mazda";
cars[1] = "Opel";
cars[2] = "Renault";

Još ću jednom skrenuti pozornost kako array može sadržavati isključivo isti tip podataka. Naš array iz primjera je tipa String i u njega ne možemo, primjerice, dodati broj. Ako to ipak učinimo, prilikom izvođenja programa dobit ćemo grešku i upozorenje o nekompatibilnosti integera i Stringa.

String[] cars = {"Mazda", "Opel", 111};
'incompatible types: int cannot be converted to java.lang.String'

Autor

Marko Lubar

Ova stranica koristi kolačiće da bi poboljšalo korisničko iskustvo, više o tome možete saznajte na našoj stranici "politika privatnosti"

Politika privatnosti